Laukka on ravin ohella toinen hevosen nopea askellaji. Tavallinen laukka on niinsanottu kolmitahtinen askellaji, jossa yksi ristikkäinen jalkapari laskeutuu aina alas samanaikaisesti. Laukka on myös epäsymmetristä, sillä hevosen toinen puoli liikkuu aina edellä.

Laukannostolla tarkoitetaan sitä, että hevonen siirtyy seisaaltaan, käynnistä tai ravista laukkaan. Laukanvaihdolla puolestaan tarkoitetaan sitä, että esim. oikea kylki edellä laukkaaminen vaihtuu vauhdissa vasemman kyljen laukaksi. Laukanvaihtoja tarvitaan erityisesti esteratsastuksessa.

Kaikkein nopein hevosen askellajeista on nimeltään kiitolaukka, jota kutsutaan myös nelistykseksi tai neliksi. Se on ikäänkuin venytettyä laukkaa, ja se on muuttunut nelitahtiseksi, koska siinä takajalka ehtii tulla maahan hiemanennen ristikkäistä etujalkaa. Laukkahevoset kilpailevat nimenomaan kiitolaukassa. Kiitolaukka vaatii paljon tilaa, mutta joskus sitä käytetään myös maastoretkillä silloin, kun maasto on avaraa ja tasaista. Kiitolaukkaa voi nähdä esim. hiekkarannalla. Kiitolaukassa oleva hevonen voi yltää peräti 88 km/h nopeuteen lyhyellä matkalla; tällaisia nopeuksia on mitattu Englannintäysverisillä quarterhevosilla. Mutta ratsastajan ja välineiden tulee tällöin olla kevyitä.

Laukkakilpailut ovat suosittuja erityisesti Englannissa, ja siellä ne ovat myös yleinen vedonlyönnin kohde. Myös maailman tunnetuin laukkakilpailu Grand National järjestetään Englannissa. Pohjoismaissa ja useissa muissa Euroopan maissa on ravi puolestaan suosituin hevosurheilun muoto, ja vedonlyöntiä pelataan yleensä ravien yhteydessä.