Raviurheilulla tarkoitetaan hevosilla ajettavia nopeuskilpailuja, joissa hevosten juoksutyylinä on ravi. Ravin lisäksi on olemassa useita muitakin hevosten askellustapoja, kuten käynti ja laukka. Ravikilpailuissa on yleensä rahapalkinnot, ja hevosten sijoittumisesta voi myös lyödä vetoa.

Lisäksi järjestetään ratsastettuja ns. monté-lähtöjä Euroopassa, ja Pohjois-Amerikassa puolestaan pidetään vastaavia juoksukilpailuja ns. peitsareille. Vedonlyönti kuuluu olennaisesti raviurheiluun ja vetoa lyödään Suomessa toton muodossa. Ravit ovat suosittuja erityisesti Pohjois-Euroopassa, Ranskassa, Italiassa ja Venäjällä. Yhdysvalloissa puolestaan järjestetään paljon peitsikilpailuja, ja ravit ovat siellä tuntemattomampia.

Ravit ovat puhtaasti nopeuskilpailuja, ja hevosten juoksutekniikalla ja -taktiikalla on niissä merkittävä osuus. Askellajin tulee säilyä ravina, ja jos hevonen siirtyy liian suuressa määrin laukkaan tai epäpuhtaaseen raviin, tämä johtaa suorituksen hylkäämiseen. Laukkaamisen suhteen on olemassa maakohtaisia eroja. Suomessa hevosen laukkaamisesta tehdään hevosen kilpailukirjaan merkintä, ja laukka voi johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen. Myös ohjastajan epäurheilijamainen käytös, kuten esimerkiksi muiden hevosten häiritseminen voi johtaa hylkäykseen.

Hevosrodut jakaantuvat nopeampiin ns. lämminverisiin ja hitaampiin kylmäverisiin, jotka ovat valtarotu pohjoismaissa. Täällä onkin erikoisuutena kylmäveristen rotujen omat ravit, joihin lämminveriset eivät voi osallistua. Suomen oman hevosrodun Suomenhevosen osallistuminen ravikilpailuihin muissa pohjoismaissa tapahtuu yleensä kutsukilpailujen muodossa, eikä Suomenhevonen ole yleinen ravirotu.